Over de Energy Race

Iedereen gebruikt het: energie! Niet alleen wordt jouw telefoon ermee opgeladen, ook jouw koelkast, warm water, auto en verwarming hebben energie nodig. Elk huishouden draagt door haar energieverbruik bij aan broeikasgassen, waaronder CO2 (kooldioxide). Omgerekend naar alleen CO2 komt er jaarlijks gemiddeld 8.100 kg koolstofdioxide vrij per huishouden. Broeikasgassen zorgen voor opwarming van de aarde, dus klimaatverandering. Om dit tegen te gaan, is er een 'energietransitie' nodig. 

Als huishouden kan je ontzettend bijdragen aan het verminderen van energieverbruik. Energie besparen kan al met relatief kleine maatregelen in huis. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van je gloeilamp naar een led-lamp, het plaatsen van tochtstrips en radiatorfolie. Of korter douchen! 

Wat is de Energy Race? 

Aan een Energy Race doen tien basisscholen in een gemeente of regio mee die vooraf een inspirerende en interactieve gastles krijgen. Hierin leren ze alles over over verschillende energiebronnen, energiegebruik en energie besparen. Na deze gastles gaan de deelnemende klassen vier weken lang campagne voeren voor energiebesparing en moedigen zij de buurt aan om ook aan de slag te gaan en energiebesparende maatregelen in huis door te voeren. Dit doen ze bijvoorbeeld door het ophangen van posters en het benaderen van de lokale media. 

Buurtbewoners kunnen tijdens de race gemakkelijk meedoen via deze website. Ze kunnen zelf aangeven dat zij interesse hebben in energiebesparende maatregelen. Tijdens de pilot in Eindhoven (najaar 2022) kunnen de buurtbewoners gratis een Energiebox met energieadvies aanvragen.

Campagne voeren en punten verdienen

De kinderen voeren hun campagne activiteiten door in de website. Ze kunnen dagelijks zien hoeveel zij, maar ook de andere scholen, uitvoeren voor de campagne. Voor de campagne activiteiten krijgen ze namelijk punten. Ook worden de aanmeldingen voor de Energieboxen meegerekend per school (de buurtbewoners kunnen een voorkeurschool doorgeven).  
De school die aan het eind het meest heeft uitgevoerd en/of de meeste aanmeldingen via de website heeft, wint een toffe beloning voor de hele klas. De Energy Race is geschikt voor groep 6, 7 en 8. 

Waarom organiseren we de Energy Race?  

Energieverbruik draagt dus bij aan de uitstoot van broeikasgassen en wanneer dit te veel gebeurt heeft dit groot effect op het milieu. Maar om energie op te wekken heb je ook energiebronnen nodig. Momenteel gebruiken we veel niet-duurzame energiebronnen (fossiele energiebronnen). Dit heeft ook negatieve gevolgen voor het milieu. Daarom hebben we een verandering nodig. Die noemen we ook wel de energietransitie.  

De energietransitie is de overgang van het gebruik van fossiele energie naar hernieuwbare ('groene') energie én efficienter omgaan met energie. Fossiele energie is afkomstig uit steenkool, aardolie en aardgas. Het verbranden hiervan veroorzaakt uitstoot van broeikasgassen (bron: CBS). Hernieuwbare energie noemen we ook wel groene energie en is duurzamer, omdat het gebruik maakt van zon, wind en water. 

Groene energie is duurzamer, maar vraagt veel aanpassingen in de leefomgeving. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van windmolens en zonnepanelen. Deze zonnepanelen en windmolens bestaan uit materialen die ook uit de grond gewonnen moeten worden. Dat is erg belastend voor het milieu. Daarom is energie besparen altijd de meest duurzame aanpak. 

Wat is energie armoede?

Energiearmoede betekent dat een huishouden niet (financieel) in staat is om het huis het hele jaar te verwarmen. Bij deze huishoudens zijn vaak de energielasten meer dan 10% van het beschikbare inkomen (bron: Gemeente Eindhoven). Dit kan komen door de stijgende prijzen en/of een te kleine portemonnee (bron: Trouw, Telegraaf, BNR)

Wanneer we energie besparen heeft dit groot effect op de energierekening thuis. Dat is belangrijk voor veel families in Nederland. Bijna 10% van de Nederlandse huishoudens (circa 650.000 huishoudens) leeft in meer of mindere mate in energie armoede. Ze kunnen de energierekening niet of nauwelijks betalen en leveren enorm in op wooncomfort. 

De energievoorziening van de toekomst moet dus duurzaam, betrouwbaar, betaalbaar en rechtvaardig zijn. Met de Energy Race wordt dit aangepakt. De Energy Race combineert educatie met een toffe campagne voor energiebesparing. Er gaat hierbij ook veel aandacht naar laagdrempelige energiebesparende methoden en middelen. De Energy Race maakt energiebesparing en duurzaam gedrag leuk, leerzaam en gemakkelijk!

Wat kun je zelf al doen?

Neem eens een kijkje op:

Milieucentraal: tips om te besparen

Natuur en milieu: hoe tochtvrij is jouw huis?  

Energiebox: vraag een Energiebox aan in jouw gemeente

Samenwerking tussen Fawaka Ondernemersschool en Race Against Waste

De Energy Race is een gloednieuw project van Fawaka Ondernemersschool en Race Against Waste. Al eerder zijn er Textiel Races en E-waste Races georganiseerd in Nederland, door Race Against Waste. Bekijk hier de resultaten van eerdere E-waste Races en bekijk hier video's van de races. Uit onderzoek van de Technische Universiteit Eindhoven is gebleken dat de E-waste Race zorgt voor een positieve gedragsverandering en meer bewustwording bij leerlingen en hun directe omgeving, zoals ouders en leerkrachten, ten aanzien van het recyclen van elektronisch afval. Klik hier voor het gehele onderzoeksrapport.

De ontwikkeling van de Energy Race is mogelijk gemaakt door Stichting Goeie Grutten en Brabant Geeft Energie.